Lite som vi varit med om

Förra veckan besökte vi Arusha. Där lekte vi lite vid ett mycket vackert vattenfall, badade i en källa i Moshi och åkte på safari. Vi fick se afrikas fantastiska natur och djurliv. Vi hade väldigt tur och lyckades se lejon, zebror, giraffer, apor, elefanter och andra djur. Vår guide sa att så många djur brukar de inte se när man är på en dagsutflykt som vi var. Gud är god.

För några veckor sedan var vi på outreach i Kivesa, en by precis utanför Handeni, som höll på under fyra dagar. Det var en kampanj där en pastor från Kenya predikade, vi sjöng lovsång, dansade och vi fick möjlighet att dela Guds Ord med barnen. Majoriteten av barnen kom från muslimska familjer. Människor blev frälsta och det var en fantastisk outreach. Gud är god.

I veckan har vi hunnit vara på hembesök hos församlingsmedlemmar, hängt med barnen i skolan och evangeliserat på hembesök. Igår, lördag, var vi inbjudna på examensceremoni av kyrkans bibelskola. Det är en tvåårig bibelskola, så cirka hälften av eleverna tog examen igår, så vi fick delta i firandet av det.


Idag, söndag, bjöd vi in ungdomarna från kyrkan på en fotbollsmatch som kommer återkomma varje vecka. Vi lyckades bilda två lag och hade en bra match, där vi inte alla var överens om reglerna. I halvtid hade vi andaktsstund och sedan bad vi tillsammans.


Guds rika välsignelse!
/Team Handeni

Höstlov och Hembesök

Hej! Nu var de ett tag sedan vi bloggade. Vi har hunnit vara i Dar es salaam en natt och Zanzibar en vecka, så vackert! Vi simmade med delfiner, snorklade och träffade Msumi Teamet.

Den här veckan var David Johansson på besök och kollade hur vi hade det. Vi har börjat med hembesök i Handeni och två mindre byar precis utanför, vilket är väldigt kul och lite utmanade! Vi tror verkligen att det är ett bra tillfälle att utvecklas, vi samtalar med dem, delar Guds ord och ber tillsammans. Det är roligt att se hur de bor här och att se skillnader mellan våra kulturer.

I går var vi hemma hos en kyrkmedlem som lärde oss hur man lagade chapatti och köttgryta, så roligt!!
Vi höll även i söndagsskolan, där pratade Benjamin om David och Goliat, barnen uppskattade detta och tog till sig det.
Erica höll en andakt i skolan där hon pratade om vad bön är för någonting, sedan bad vi alla tillsammans.

Regnig roadtrip

Tjena!!

Ännu en vecka har gått och vi tänkte ge er en liten uppdatering om vad vi hittat på under veckan.

I måndags fick vi äntligen vårt efterlängtade visum, nu ser vi fram emot allt vad det innebär. Det har börjat regna väldigt mycket så har blivit en del översvämningar, enligt befolkningen här i Handeni är det dock inte regnperiod ännu, så de vet inte riktigt varför det regnar som det gör. En annan källa påstår att det är p.g.a att mangon ska växa.

I torsdags hängde vi med organisationen DORCAS där vi fick följa med och knacka dörr och sälja de tvättbara bindorna. Det var intressant att se hur familjerna bodde och att de verkligen var intresserade av produkten. Många är dock väldigt fattiga och har inte råd med detta, så var gärna med och be för dem. Vi träffade på en liten kattunge under vår försäljningsrunda som vi myste lite med medans vi väntade på att regnet skulle upphöra. Vi döpte den till Leif och hoppas kunna besöka den snart igen.

Under veckan har en del församlingsmedlemmar fastat och under fredagens bönemöte avslutades den och det firades med lite kyrkfika i form av te, med smak av glögg, och bröd.

I söndags var vi i kyrkan på gudstjänsten där den assisterande pastorn Samweli predikade om vikten att förlåta. Oerhört intressant tycker vi. Det är viktigt att förlåta andra, så som Gud förlåter våra synder om och om igen och ger oss sin nåd.

Efteråt åkte vi med den andra pastorn, Kipojo, mot Tanga för att hitta på äventyr och sova där en natt . När vi kom till Korogwe sa polisen att vi inte får åka den här vägen till Tanga, då bron har svämmat över, så man var osäker på om den ens var kvar, p,g.a. det regnat så pass mycket. Vi fick alltså helt enkelt åka tillbaka till Handeni och ta en omväg på fyra timmar på en resa som skulle tagit två och en halv timme.

Vi kom fram på kvällen, checkade in på ett katolskt hotell och sedan käkade vi innan vi gick och la oss och gjorde oss redo för dagen därpå, vilket i skrivande stund är idag. Vi bad mycket för att få en bra dag med bra väder och oj, vilken Gud vi har!! Det har regnat i över en vecka i sträck och idag fick vi bönesvar och det blev solsken med trettio grader varmt. Vi en guidad tur i Tanga. Vi fick lära oss en del historia, men höjdpunkten för oss alla var nog att vi gick en runda ute i skogen, där det verkligen kändes som att vi är i Afrika, kom fram till en varm källa där vi badade benen. Byborna bjöd oss på kokosnötter i mängden tills vi inte orkade mer. Guiden, som vi skulle kalla för Mr. Africa, visade oss hur man flätar korgar av palmblad som vi sedan fick, hur man gör en temporär tatuering med ett löv och mycket mer.

Tills nästa gång önskar vi Guds rika välsignelse!!

/Erica, Benjamin, Olivia, Lina och Stina.

Vecka 40

Hej, nu har vi varit här i ungefär en månads tid. Dagarna rullar på och vi börjar anpassa oss mer till kulturen för varje dag. Det är fortfarande mycket nytt men vi börjar känna oss hemma i Handeni.

Besök hos team Msumi, Dar es-Salaam

I mitten av veckan bestämde vi oss för att åka och besöka det andra teamet här i Tanzania. Tidigt i onsdags morse tog vi bussen ner till Mbezi för att möta upp Emmy, Victoria och Isak. För att sedan tillsammans ta en buss till deras hus. Det var så kul att få träffa dem igen och ser hur de bor.

Under det dagar vi var hos Emmy, Victoria och Isak fick vi följa med dem på deras schema. Dem har det fullspäckat med aktiviteter från morgon till kväll. Vi fick speciellt hjälpa till på en skola, där vi fick undervisa och leka med barnen. Men vi fick också chansen att hjälpa skolan. Det är nämligen så att skolan drivs av en väldigt stark kvinna som heter Joyce. Hon startade skolan för att kunna berätta om Guds ord genom undervisning i olika ämnen. Problemet är att ekonmin till att driva skolan inte finns. När vi kom dit hade skolan bara fyra dagar kvar innan de var tvungna att stänga igen den, för att löner till lärare, mat till barnen och undervisningsmaterial inte fanns. Vi bestämde oss för att hjälpa till och håller på att starta en insamling till skolan för barnen och deras framtid. Men också för Joyce, så att hon kan fortsätta sprida Guds ord genom hennes undervisning till eleverna.

När vi träffade Joyce så kände vi att vi ville göra så mycket vi kan för att hjälpa henne. För att nå så många som möjligt med insamlingen så har vi filmat och håller på att klippa ihop en video från skolan som innehåller intervjuer med barnen och Joyce bland annat. Om det är så att du redan nu känner att du vill vara med och hjälpa Joyce att ge dessa barnen en skolgång och den enda trygga platsen vissa av barnen har att komma till så finns det redan nu möjlighet att bidra med en gåva. Vi kommer lägga upp videon här så snart den är färdig.
Bankgiro: 733-0152
Bankkonto: SWEDBANK 8105-9, 923 724 839-9
Swish: 123 338 55 15
Tack för din gåva och Gud välsigne dig som ger.

Underbara Joyce!

Guds rika välsignelse, Handeni teamet!

Schemat börjar rulla

Hej!!

Nu är vi strax inne på den tredje helveckan här i Handeni, Tanzania. Nu har vi äntligen kommit igång med schemat och har fullt upp. Än så länge mår vi alla bra och har klarat oss från sjukdomar. Vi börjar komma in lite i kulturen och försöker hantera alla kulturkrockar vi möter.

DORCAS – Toalett-bygge

Ett av kyrkans projekt är DORCAS, som arbetar för att bryta tabut kring menstruation. Många flickor går inte till skolan och missar undervisning när de har mens och använder ohygieniska tyglappar som mensskydd. DORCAS infomerar och undervisar kring ämnet och har utvecklat tvättbara hygieniska bindor som de säljer.

Toaletter är ett annat problem i många byar, speciellt för flickor under menstruationen. Organisationen bygger även toaletter ute i byar och vi har fått vara med vid tre tillfällen och murat, i två olika byar. Detta tycker vi är väldigt roligt att få hjälpa till med något praktiskt och känna att vi faktiskt gör skillnad!

Tumaini Jema – preschool

Församlingen har även en engelsk förskola som ligger precis jämte vårt hus och kyrkan. Här i Tanzania går de i förskolan från klockan åtta till klockan tolv, sen har de självstudier till klockan fyra eller blir hämtade av sina föräldrar. De har även en gröt-paus klockan halv elva.

Här leker vi med barnen, sjunger med dem och får hjälpa till vid lektioner, ibland även spontant hålla en lektion. Detta tycker vi är väldigt utmanande men kul att få ta så stor plats i ett klassrum.

Handeni Bibleschool

I tisdags blev vi inbjudna av biskopen, som är högsta hönset i kyrkans bibelskola, att delta i förmiddagsgudstjänst tillsammans med bibelskole-eleverna. Vi fick presentera oss och blev varmt välkomnade av eleverna och lärarna. Sedan fick vi lyssna till Ordet och sjunga lovsång. Det var häftigt, de sjöng fyr-stämmigt i en betong lokal som gjorde att det lät ännu mäktigare. Otroligt roligt att få vara med!

Ungdomsmöte

Vi fick en inbjudan att vara med på ett ungdomsmöte under fredagskvällen utav Joel, ungdomsledaren. Efter en del mäktiga lovsånger var det dags för alla ungdomar, som ville, att delta och forma gudstjänsten. Ordet lämnades fritt och man fick dela något eller sjunga en lovsång. Erica valde att dela att dela med sig lite av sitt liv och erfarenheter med Gud. Detta uppskattades väldigt mycket av församlingen. Här är många ungdomar väldigt frimodiga och som tog chansen att sjunga en lovsång. Mötet höll på hela natten, men vi smög iväg strax innan midnatt, då vi hade swahili-lektion morgonen därpå.

Väldigt roligt och häftigt upplägg på en gudstjänst där verkligen alla får vara med och forma gudstjänsten och där Gud verkligen kan göra sitt verk.

Besök i Massaj-by

På söndagseftermiddagen tog Pastor Kipojo, som är massaj, med oss till en massaj-by där hans kusin bor. På vägen dit stannade vi vid en skola som många barn från byar i närheten går på. Detta är en skola som byggts eftersom många barn slutade gå till skolan på grund av att den låg väldigt långt bort. Cirka 80-100 elever går i varje klass och byggnaden är under utbyggnad.

Vi blev välkomnade i byn och fick se hur de lever och bor. Vi blev bjudna på te och sedan fick vi prova massaj-kläder. Väldigt bekväma och luftiga tycker vi. Detta var ett otroligt roligt och intressant besök. De försökte även lära oss några sånger och att dansa som massajer gör. Kul att bli så välkomnade.

Vi önskar er Guds rika välsignelse!!

//Erica, Stina, Benjamin, Olivia och Lina.

Första dagarna i Handeni!

Resan och huset!

Lite förseningar från Landvetter som gjorde att vi blev oroliga att bagagen inte skulle komma fram, men vi la det i Guds hand och alla bagage kom fram, tack gode gud! På bilden ser ni baksidan av huset vi bor i. Det är ett missionshus som många svenska missionärer tidigare har bott i. Det är fortfarande nytt för oss men snart känner vi nog oss som hemma.

Våra grannar som gärna springer över till oss.

Våra grannar som gärna leker med oss. På bilden ser ni även vårt ICA Supermarket. Svårt att hitta mat som är bra för oss nu i början, men förhoppningsvis lär vi oss den nya matkulturen och hur vi ska laga maten här.

Massaj-marknad

Massaj-marknad där en församlingsmedlem köpte en kokosnöt till oss som vi fick smaka. Kokosvattnet var faktiskt oväntat gott. Vi blev även bjudna på barbeque som man har på denna marknaden. De slaktar och grillar köttet och sedan serveras det med ugali, vilket är majsgröt. Det var riskfyllt att äta, på grund av att vi inte har samma bakterieflora, men vi bad om Guds välsignelse över maten och att vi skulle må bra. So far so good!

Pastorn och kyrkan

Besök hos Pastor Kipoyo där han bjöd på vattenmelon, fika och te. Trevligt och kul att få komma hem till honom och se hur han bor. Idag, söndag, blev vi även presenterade för församlingen i en fullsatt kyrka och de välkomnade oss med öppna armar. De bad för oss och gudstjänsten höll på cirka fyra timmar och den innehöll mycket sång och dans och mycket kärlek till Gud och varandra.

Guds rika välsignelse!

/ Stina, Erica, Lina, Olivia och Benjamin.