IMG_9063Den här veckan har så har vi haft gäster i FPCT Msumi.
Vi har haft besök av kristna studenter från Univercity of Dar-es-Salaam. De kom på onsdags kvällen och stannade till idag (söndag 15/3).
På torsdagen var vi först på Joyce skola. Vi har nu även fått börja att hjäpa till i pre-unit och middle-class (Här är barnen lite äldre än baby runt 5-8 år gamla).
Sedan har det på eftermiddagarna varit outreach-möten utanför kyrkan på torsdag, fredag, lördag och söndag. Något som vi var med på under torsdagen och fredagen.
Under fredagen och lördagen hade vi hus-till-hus evangelisation här hemma i vår by. Det var roligt att få göra hemma i byn här vi bor och det var flera människor som ville ta emot
Jesus. HALELUJA! Be gärna för de människorna som sagt ja till Jesus att det ska få bli frukt som består och att de ska få bli Jesu lärjungar.

Idag (Söndag 15/3) är det även Emmys födelsedag! GRATTIS PÅ 20-ÅRS DAGEN EMMY!! Det firar vi med möte i kyrkan, morotskaka, paket och ikväll under kvällen åt vi köttbullar, potatis och gräddsås, gjorde skolarbeten och kollade lite film.

IMG_9074

IMG_9063

Denna veckan har vi varit på Joyce skola och vi har något väldigt roligt att tillkännage: Det finns nu el på skolan! Både i klassrummen och även i Joyce hus. Då barnen har lektioner sent på kvällen just nu för att plugga ordentligt inför proven så är elen verkligen till stor nytta.

På fredagen var det lite annorlunda och vi fokuserade på evangelisation endast. Vi var runt bland massa människor och pratade om Jesus. Vi fick se flera personer ta emot Jesus och många som fick upp en ny bild av kristendomen.

Under lördagen hade vi vår första “Barn-klubb”(söndagsskola fast på en lördag). Isak mådde inte jätte bra just så Emmy och Victoria höll i den medan Isak vilade. Barn-Klubben började i alla fall med Dans. Det skulle börja klockan 14 men då det är Afrika-tid hade inget barn då kommit. Vi satte då på låten “Nothing is impossible” och dansade till den. Det gjorde att ett gäng barn som var på väg hem ifrån skolan (En del barn har skola även på lördagar) blev väldigt intresserade och stod i dörren till kyrkan och kollade. De kom sedan in i kyrkan och började lite smått att vara med på dansen. Sen kom även kyrk-barnen och tillsammans dansade vi en koreografi till låten. Barnen verkade tycka att det var väldigt roligt och extra roligt var att det var även var barn från icke-kristna familjer med under dansen. Efter dansen satte vi oss ner i en ring på golvet och läste berättelsen om profeten Jona som blir slukad av en val.

Varma kramar och hälsningar från Team Msumi!Hejsan svejsan alla fantastiska människor som tar sig tiden att läsa våran blogg!
När vi skriver ihop den här bloggen så inser vi hur mycket vi har hunnit göra denna veckan (v. 46).
Tiden går så fort så man hinner inte riktigt med i livet hehe. Men det är ju ett tecken på att det är roligt och att det går bra för oss här nere trots allt. Vi känner oss som 3 barn som bor själva nere i Afrika, tror inte någon av oss känner oss stora nog att få bo själva men vi överträffar oss själva lite och lyckas ändå överleva trots motgångar som kommer. Iallafall här kommer vad vi har gjort denna veckan!

Måndag den 11/11-2019
Som dom flesta måndagar så var detta en vilodag för att samla kraft och energi.
Denna dagen fick vi besök av barnen när de var påväg hem från skolan, då brukar det ofta bli lite bus och lek och dem frågar ALLTID om ett glas vatten. Barnen är väldigt trevliga och lätta att prata med. Denna dagen så planterade vi ut lite bönor utanför huset som blommar
för fullt! Vi tyckte det var coolt att dom trivs och växer så bra. På kvällen åt vi svenskt godis som vi fått av David Johansson när han besökte oss. Det är något som är väldigt lyxigt för oss och vi njuter verkligen när vi äter godis. Detta var en bra dag helt enkelt!

Tisdag den 12/11-2019
Denna tisdagen blev bestående av plugg och lektioner. Men även denna dagen så lyxade vi till det med ananas. Säsongen har precis börjat så vi är superglada över det! Ananasen här sååå saftig och god här!

Onsdagen den 13/11-2019
På onsdagen så var vi på Joyce skola och idag så fick vi förbereda inför ett bagparty då det är en av lärarna på skolan som ska gifta sig. Vi fick göra grattiskort med några av barnen som de sedan skulle ge till läraren. Korten blev jättefina och vi blev imponerande av barnens kreativitet. Vi gjorde även inbjudningskort till alla som skulle komma. På kvällen så grävde vi i husgrunden som ska bli Pastorns hus tillsammans med våra syskon (Barnen som bor hos Joyce). Som paus i mitten av grävningen så åt vi en påse Alhgrens bilar och sen även letade vi upp lite omogna mangos som vi åt, smaskens. Som lyx till denna kvällen så hade Emmy bakad bröd som var supergott.

Torsdagen den 14/11-2019
Den här dagen så fick vi sovmorgon! Woho! För denna dagen så fick vi gå till Joyce på morgonen och förbereda inför kvällens bagparty. Förberedelserna bestod av att spela spel med våra syskon, kolla på när dom äldre damerna lagade mat och sedan pynta. Vilket innebar att sätta upp lite tyger så att det ser lite fint ut. Vi hade även skaffat oss skräddarsydda skjortor och klänningar till festen, med matchande tyg. Bagpartyt var riktigt roligt med musik, bön, dans och mat.


Fredag den 15/11-2019
På fredagen var Isak hemma och sjuk med feber och hosta medan Emmy och Victoria åkte till Kibamba. I Kibamba var vi hembjudna till en av församlingsmedlemmarna där vi fick lära oss att fritera bananer och laga frukost vilket var jätteroligt! Sedan gick vi till en skola där vi lekte ”hunden och benet” med de små barnen. Sedan åt vi lunch innan vi begav oss hemåt igen. På vägen stannade vi och handlade ost. Vilket vi velat göra länge men inte gjort, men just denna dagen valde vi att slå till.

Lördag den 16/11-2019
Under lördagen var det egentligen tänkt att vi skulle åkt till Manzese men då vi alla kände oss rätt så förkylda kändes det dumt att smitta de vi skulle besökt så vi valde att stanna hemma allihop för att plugga och få lite saker här hemma gjorda. Vi hjälpte även till med att städa kyrkan, sopa och skura golvet. Det behövs göras ganska ofta här när det är så torrt och dammigt. Men det går fort
när vi är många och har roligt under tiden.

Söndag den 17/11-2019
Denna söndagen började som alla andra med möte, mycket sång och dans. Men efter berättade Joyce för oss att en av pojkarna som bor hos henne den veckan hade gjort illa benen när han råkat hälla kokande vatten på låret. Så vi plockade ihop allt möjligt som kan behövas beroende hur stort/ litet såret var och gick dit för att se vad vi kunde göra och hur vi kunde hjälpa till. Vi råkade dyka upp mitt i lunchen men vad gör det när vi är hemma där också, så vi satt ute på mattan och lät dem äta i lugn och ro. Efter ett tag gick Victoria och Isak för att köpa vatten då det var en varm dag medan Emmy pysslade om såret. Efteråt gick vi till marknade och handlade lite. Väl hemma bakade Emmy frallor som vi åt med ost såfort de kom ut ur ugnen.

Tack till er alla som tar sig tiden att läsa vår blogg, Gud välsigne er alla och ha en fortsatt mysig höst var ni än befinner er i världen. Stora Afrikakramar från oss här i varma Msumi, Tanzania.

Blogg v. 45
Hejsan allesammans! Detta är första blogginlägget på ett några veckor så vi ska uppdatera er alla om vad vi gör och hur det har sett ut för oss. Att vi inte uppdaterat på ett tag kan man ju se som ett tecken på att vi har saker att göra. Vi kan iallafall säga att vi har roligt och att vi nu verkligen kommit in i livet som Afrikaner.

Måndag 4/11
Den här måndagen så vilade vi upp oss och tog det lugnt. Började dagen med en pannkaksfrukost och stor handlade en del på marknaden. Till lunch åt vi spaghetti med tomatsås. Det var supergott! På kvällen så gjorde vi lite skoluppgifter, lagade sen middag sen så var det dags för sömnen.

Tisdag 5/11
På tisdagen så var det en pluggdag. Vi gjorde mycket plugg och hade lektion med Pontus. Vi hade även swahili, efter swahili lektionen påvägen hem så besökte vi en familj och presenterade oss lite. Dom blev jätteglada så det var roligt att det uppskattades. Denna dagen var alltså mycket plugg.

Onsdag 6/11
Onsdagen så var vi på skolan med dom fantastiska barnen och fick leka med dom och ta hand om dom. Det var superroligt. Isak insåg idag att han kunde bära 2 barn samtidigt!! Vi lärde dom även en klappramsa. Victoria mådde inte så bra. Så Emmy och Isak gick och gjorde lite ärenden i byn, bland annat så köptes det in durrafrön som vi sedan gick till mjölnaren för att mala ner till mjöl. Detta var väldigt intressant då vi aldrig gjort något liknande som det innan. Vi gjorde även ett tappert försök till att baka glutenfritt bröd, men som med det mesta här nere så kräver det lite träning innan man faktiskt lyckas. Denna kvällen gick vi och la oss tidigt.

Torsdag 7/11
På torsdagen så var vi på Joyce skola igen. Vi var först med babyclass, sedan gick Victoria och hade idrott med barnen. Där dom hoppade lite hage, sprang runt med sina däck och lekte. Isak och Emmy hade datorlektion med 6:orna. Där dom fortsatte med deras uppgift att skriva i ett word dokument bland annat. Efter det så åt vi lite mat och hade swahili lektion. Senare på kvällen så gjorde Victoria kladdkaka medan Isak och Emmy läste boken som vi håller på med. Men precis när vi skulle stoppa in kladdkaka i ugnen så försvann elen (typiskt..) Vi besökte även Mama Davis på kvällen tillsammans med Joyce. Det var trevligt. Senare på kvällen fick vi även elen tillbaka och vi kunde baka vår kladdkaka vilket var väldigt gott!

Fredag 8/11
På fredagen åkte vi till Kibamba och begav oss hem till en församlingsmedlemmarnas hem. Där blev vi bjudna på på frukost ( Eller ja mer mat kanske då frukosten bestod av friterad banan, gurka, tomat och köttgryta.) Sedan besökte vi andra församlingsmedlemmar och uppmuntrade dessa och var sedan med på en gudstjänst i kyrkan innan vi åkte hem. På kvällen gick vi upp till våra grannar (familjen Patrobas) där vi satt ett bra tag och bara umgicks. Det var väldigt trevligt och vi börjar verkligen känna oss som en del av familjen där. Senare på kvällen åt vi pilau (stekt ris med kryddor) vilket vi lärt oss att laga hemma hos mama Joyce.

Lördag 9/11
Under lördagen begav vi oss till Mbezi och gick runt en stund på marknaden och åt mat innan vi skulle bege oss till Kibamba för att träffa pastor Silas som även är skräddare. Vi åkte till Kibamba och träffade pastor Silas som tog våra mått och vi lämnade tyg. Han ska sy en varsin klänning åt Emmy och Victoria och en skjorta åt Isak då vi ska på bröllop (eller send off- party för brudgummen) på torsdag. Det är en av lärarna på Joyce skola som ska gifta sig. Sedan gick vi hem till familjen Patrobas och hämtade hem en liten kattunge. Den var så söt och vi kallade den Nanazi vilket betyder ananas på swahili.

Söndag 10/11
På söndag gick vi till kyrkan där det var en härlig gudstjänst med mycket glädje och dans. Efter mötet fick kattungen dock flytta upp till sin mamma igen då den inte är vaccinerad. Sedan åt vi lite lunch och läste vår kursbok innan vi på kvällen gick hem till Mama Joyce dit vi var bjudna på mat. Vi åt pommes och lekte med våra syskon (Det känns verkligen som vår familj så vi kallar barnen som bor hos Joyce för våra syskon). Det var helt enkelt en trevlig kväll!

Hur mår vi?
Vi mår bra, just nu där vi sitter så sitter vi och äter kladdkaka på trappan utanför huset. Vädret är soligt och omkring 30 grader. Svårt att klaga eller hur? Men det råkar vara så att vi saknar snön och kylan, att få krypa ner under en filt framför brasan och den goa mys stämningen som finns denna tiden. Så om någon råkar ha snö utanför huset kan ni ju skicka ner lite till oss så kommer det nog lagom till jul.
Ha det underbart så kommer ett nytt inlägg nästa vecka!

Under vecka 43 (28:onde oktober till 3:e november åkte vi till Zanzibar) där vi spenderade vårt höstlov. Det var en härligt vecka då vi fick vila och ladda upp våra batterier. Det vi gjorde var bland annat att snorkla, simma med delfiner, äta italiensk glass, bada och träffa Handeni-teamet.
Här kommer även lite bilder från veckan på Zanzibar.Vecka 42
Hejsan hoppsan allesammans! Just nu är det bara lite drygt 2 månader till jul! Som vi längtar här i Msumi, vi har redan börjat med lite försmak på julen med julmusik, saffranskaka och tomtegröt.
Denna veckan har också gått väldigt fort och den började i måndags (14/10) med en dag på stranden. resan till stranden tog ungefär 3 timmar men det var de värt, för det var fantastiskt skönt att få vara på stranden en dag. Vi spenderade den dagen med att njuta av vattnet, sand mellan tårna och god mat vid badet. Vi lyckades alla att bränna oss men inte så farligt mycket som tur var. Vägen hem tog ännu längre tid men det var för vi skulle fixa biljetter till färjan så vi skulle kunna åka till Zanzibar. Vi råkade stöta på en man som pratade med oss och sedan hjälpte han oss att fixa biljetter till Zanzibar som vi bara behöver hämta upp. Det kändes ändå väldigt skönt att få en sån service. Sedan på kvällen kände vi oss trötta av solen och många timmar bussfärd, så då blev det en lugn kväll.


På tisdagen (15/10) så hade vi onlinelektion och den dagen slapp vi åka till Mbezi utan vi kunde vara i Msumi och det funkade bra! Halleluja! Det kändes så välsignat. Just denna dagen hände dock något tråkigt också, så det var inte bara en välsignad dag tyvärr. En av våra grannar hade gått bort under måndagen så vi fick gå dit och besöka deras familj. I denna kulturen så besöker alla familjen, även om man inte känner personen, för att visa sitt stöd. Så vi gick också dit och vi blev uppdelade i killar och tjejer. För tjejerna skulle laga mat, tvätta kläder och fixa sådana saker medan killarna satt och pratade. Detta kändes väldigt speciellt att ha det uppdelat på det sättet. Samt att killarna inte skulle göra något medan tjejerna skulle göra allt.
Efter kanske en timme gick vi hem igen och på kvällen åt vi en hemmagjord tomatsoppa som smakade fantastiskt.

Onsdagen (16/10) gick ut på att vara i Mama Joyce skola och ta hand om barnen mitt i ett ösregn. Detta var väldigt mysigt och barnen var roliga att leka med och dom gillar verkligen att bli kittlade och även ”omkring kastade”. På eftermiddagen så var själva begravningsceremonin för vår granne. Det var väldigt många människor där och det var en jobbig upplevelse. De hade en öppen kista och vid ett tillfälle skulle alla gå runt kistan och säga farväl. Efter detta var det några som i panik grät och att se människan i den öppna kistan och inse att hon var väldigt ung kändes jobbigt. Den unga kvinnan hade varit frisk men orsaken till att hon gick bort var att hon inte klarade av kejsarsnittet som utfördes på henne för att kunna rädda sitt barn. Barnet mår bra efter omständigheterna men tungt för familjen och alla i deras närhet nu när mamman inte längre är här med oss.
Efter begravningsceremonin så gick vi hem till oss och vi hade bibelstudium hemma i soffan med Joyce. Isak delade ett vittnesbörd samt lite bibelverser runt vittnesbördet. På kvällen så gjorde vi ris med currysås och kyckling och det var supergott. Currysåsen smakar dock väldigt annorlunda här mot vad den gör i Sverige. Men den var väldigt god ändå, vi är ju inte i Sverige trotts allt.

I torsdags (17/10) så var vi återigen på Joyce skola för att hjälpa barnen och leka med dem såklart. Det är något som vi verkligen älskar att göra, att få leka och hjälpa alla underbart skapade barnen. Även om man känner sig trött så kan barnen bidra med lite energi och man kan ha roligt. På kvällen hade vi bibellektion där vi diskuterade bibelns perspektiv på det här med att man slår barn. För er som missat så slår man barnen i uppfostrande syfte. Detta är något som alla familjer gör och vi pratade om vad bibeln säger om just detta. Vi kom fram till att det är en kulturgrej och att bibeln inte talar för att man ska slå barn i uppfostrande syfte. Vi kom även fram till att det finns bättre alternativ för att uppfostra barnen.

På fredagen (18/10) så var vi i Kibamba där vi var på evangelisation. Vi fick dela Guds ord och sedan på eftermiddagen så åkte vi till en skola där vi hade en andakt och vi körde även lite lekar, det var superroligt! Vi delade Guds ord för ungdomarna och sedan lekte vi lekar som var mycket uppskattade.

Lördagen (19/10) så var vi i Manzese där vi träffade bland annat en liten pojke som varken kunde gå eller prata, han var 5 år men hade storleken som en 2 åring. Men pojken blev glad av besöket och vi bad för mormorn som tar hand om pojken och även för pojken. Vi besökte även en äldre kvinna som var väldigt sjuk och som inte kunde sitta upp själv, utan behövde hjälp med allt. Det blev ett väldigt rörande möte med henne och vi bad för henne och delade även ett bibelord hos henne. Båda besöken var väldigt uppskattade! På eftermiddagen så pluggade vi och läste lite böcker.

Söndagen (20/10) så var vi i kyrkan i Msumi där vi hade ett litet ”farväl” inför semesterveckan. Så Isak hade en kortare predikan som handlade om att älska Gud. Det var ett toppen möte som vi var på! På eftermiddagen så började vi packa och förbereda oss inför resan till Zanzibar.

Vi fick ett par fantastiska bötesvar denna veckan också!
1. Vi fick internatanslutning i vårt hus!! Som vi bett över detta och nu har vi internatanslutning i huset. För er som inte vet så behövde vi tidigare behövt åka ungefär 1 timme buss för att ha lektioner etc. Men efter att ha bett om teckning sedan vi kom till Tanzania har vi nu fått bönesvar. Så behöver vi inte åka dit längre utan kan sitta i vårt hus! Tack Jesus!
2. Vi fick termitgift som fick bort termiterna som bodde i huset. Vilket var superskönt! Men nu är dom dock utanför huset men det är ju bättre än i huset hehe.

Hoppas ni har det bra där hemma! Vi mår bra men ser fram emot en välbehövlig semester! Då vi är liiite trötta. Guds välsignelse över alla er där hemma! Mungu Awabariki! Många kramar från Emmy, Isak och Victoria!

Våran vecka
I måndags så åkte Erica hem, så måndagen gick ut på att åka till Ubungo, varifrån hennes buss skulle gå och sedan åka hem igen, för att vila på kvällen.

I tisdags så hade vi lektioner i Mbezi, den handlade om lärljungarskap och det var jätteintressant!

På onsdagen så var vi på Joyce skola för att hjälpa till o ta hand om barnen och hjälpa dem att räkna, skriva o måla. Det var så roligt!
Vi är så imponerade av barnen över hur fort de lär sig.

Torsdagen började vi med att vara på mama Joyce skola, där Emmy och Isak hade IT-lektion med klass 6 medan Victoria hjälpte till i babyclass. På kvällen så gjorde vi pannkakor och sockerkaka vilket var supergott att få äta sen *.* . Vi fick ganska tidigt här i Tanzania införa att vi bara får baka en gång i veckan, då det är så gott och så lätt att lyxa till vardagen lite extra men det är inte bra med förmycket av det goda 😉

Fredagen var en händelserik dag! Vi var i Kibamba på evangelisation medan det ösregnade. Här i Tanzania när det spöregnar så förvandlas plötsligt vanliga stigar till djupa
stora bäckar med massor med vatten. Vi bestämde oss för att korsa en av dessa tillfälliga bäckar i ösregnet vilket resulterade i att vi alla var genomblöta och ingen hade torra skor.
Men det var helt klart värt det för strax efter så träffade vi tre tjejer, varav en av dem var kristen. De andra två tjejerna blev frälsta! Vi satt där och
pratade med dem ganska länge och de ville ta emot Jesus! Halleluja! Sen fick vi be för dem och nästa fredag ska vi besöka dem igen. Det ska bli så roligt att få träffa dem igen och
se hur deras relation med Gud förhoppningsvis tagit fart.
Efter evangelisationen hade vi en andakt med några elever på en skola där Isak delade ett ord och sedan höll Victoria och Emmy i lekar.
Det var väldigt uppskattat och vi tyckte det var roligt att få träffa dem. På kvällen gjorde vi tomatsoppa som var suuuper god så den kommer
absolut lagas fler gånger framöver.

Lördagen blev något av en plugg-dag, vi alla hade mycket att läsa så vi läste och gjorde andra skoluppgifter nästan hela lördagen.

På söndagen så var vi i kyrkan på möte, det var ett bra möte och Isak höll i en kort predikan denna veckan. Den handlade om att älska din nästa som dig själv.
Lite hur man kan börja älska sig själv och att detta är ett måste för att kunna älska sin nästa. Vi fick en hel del bönesvar just denna dagen och hela veckan, men det kommer mer
om det längre ner. Kort sagt så blev iallafall huset lagat och vi hade fint väder.

Bönesvar/Story time:
Historien om råttan- Isak vaknade upp tidigt på Söndagen av att det ”blåser” i gardinen, tills Isak inser att fönstret är stängt och någon står bakom garderoben (alltså i fönstret)
och drar i gardinen. Efter ytterliggare några minuter då Isak vaknat upp så inser han att det är råttan, (som vi vetat finns men aldrig fått tag på) som är och äter
på gardinen. Isak försöker då skrämma bort den genom att lysa på den, ropa på den, skrika åt den men inget hjälpte. Isak ber då sedan en lite frustrerad bön till Gud,
något i stil med att ”nu får du sannerligen ta hand om råttan Gud för jag är trött på dessa besök och jag tänker sova”. Isak hamnar sedan i djup sömn tills
väckarklockan ringer. På morgonen brukar de hämta högtalare från köket och när högtalarna var borta så insåg Isak och Emmy att det ligger en konstig hög i hörnet,
som består av papper, påsar och små strimlor. Emmy påpekar sedan att det är ett råttbo som vi har i köket. Isak som är lite äcklad går ut ur huset och möter sedan vår Pastor (Pastor Amon)
som Isak sedan berättar för om morgonens händelser. Väl inne i köket ser Emmy och Isak hur en svart skugga snabbt åker över golvet mellan deras fötter. Vi inser ganska snabbt att det var råttan som
flydde in bakom kylskåpet. Pastorn tar ett kvastskaft och börjar peta i hålet för att den ska komma ut. Den flyr sedan vidare längst med väggen, dock får pastorn in några bra
klockrena slag på råttan. Vi stänger igen dörrar för att minska på flyktvägarna, efter att ha letat lite till och råttan tillslut lyckats ta sig ut genom dörren är den så utmattad att den knappt
orkar springa längre. Pastor Amon tar sedan dö på den och vi tackar så mycket för hjälpen med jakten. (Notera Isaks bön tidigt samma morgon). Råttans död blev alltså
till slut en vinst och ett bönesvar, en av alla våra prövningar borta! Halleluja! (Pastor Amon berättar sedan för oss att man vanligtvis äter råtta i Tanzania men det
tilltalade inte oss hehe).

Som vi tidigare skrivit blev alla våra problem med huset lagat just denna söndag också. Alltså läckan från taket in i huset och handfatet som stått och läckt. Vilket betydde att endast termiterna återstod
av alla problemen. På toppen av denna dagen hade vi även sol och inte mycket regn alls! Men sen när vi kom till kvällen så hände det som vi inte orkade eller hade tid med. Isak skulle flytta
tillbaka kylskåpet in till väggen och så fort Isak börjar flytta kylskåpet så slutar det fungera. Isak och Victoria skrattar lite samtidigt som de nästan ville börja gråta. Efter
att ha testat mycket olika lösningar så säger vi att alla vi ska be för kylskåpet för vi orkar inte med fler trasiga saker just nu. Så Isak, Emmy och Victoria lägger sina händer
på kylskåpet och ber ut. Sedan pluggar vi in kontakten i eluttaget och direkt så hör vi hur kylskåpet hoppar igång (phu). Gud är god! Gud kan alltså hela kylskåp också vilket är
fantastiskt!

Hur vi mår?
Vi mår bra! Men vi är lite trötta av alla äventyr som varit. Vi ber om färre problem hemma och mindre besök av oinbjudna gäster (råttor och termiter). Samt om en bra vecka framöver
där Gud kan fortsätta leverera bönesvar och bara visa sin oändliga godhet!
Gud välsigne er alla där hemma! Hoppas ni har det bra och har haft en strålande vecka!

Mungu awabariki!

Denna veckan har varit lite utöver det vanliga, då vi hade influensa i slutet av förra månaden så var vi hemma och tog det lugnt i måndags så vi skulle orka med resten av veckan. Vi fick besök av en massa barn på eftermiddagen som satt ute och spelade UNO med Isak och Victoria.

Tisdagen började med ”kiswahili” hos Joyce och vi gick igenom sjukdomar och huvudets olika delar. Efter det åkte vi in till Mbezi där vi hade veckosamtal med Julia och onlineundervisning med Markus Frid. Han pratade om förståelsen av bibeln, dess grunder och gav väldigt bra svar på olika frågor som dök upp då och då.

Under onsdagen var vi på skolan, hjälpte barnen i baby class att skriva ord, bokstäver och siffror. Det hade varit så roligt att få visa er alla hur mycket de utvecklas från dag till dag!! De är så duktiga för att vara 3-5 år gamla! Just denna onsdagen fick vi åka lite tidigare från praktiken för att möta upp team Handeni som kom för att vara med oss denna veckan. Vilket verkligen har varit till en stor välsignelse då de hjälpte oss starta upp vårt insamlingsprojekt som kommer att gå till Joyce skola. De kom och spred ny energi så vi inte tog slut helt, vilket var så underbart.

Under torsdagen så var en händelserik dag. Team Handeni hjälpte till mycket genom att intervjua barnen på skolan, Emmy och Isak var och hade en IT-lektion med några av de äldre barnen. Vi delade alltså upp oss mellan dom olika klasserna och hjälpte till där det behövdes. Vi lekte även lekar med barnen och fanns där för dem. På kvällen så hade vi en välkomstmiddag hos Joyce samt en väldigt lärorik bibellektion. Efter bibellektionen åt vi en underbart god middag! Sedan sjöng vi lovsång med barnen och bad tillsammans med hela mama Joyce familj vilket var så fantastiskt!

På fredagen så åkte majoritet av Handeni teamet hem, men Erica stannade kvar och vi åkte till Kibamba för evangelisation och lek med barn. Evangelisationen gick fantastiskt! En kvinna som vi besökte tog emot Jesus efter att vi delat Guds ord. Man såg en tydlig förändring i hennes ansiktsuttryck under hela samtalet vi hade med henne. Hon satt dock i en komplicerad situation då hennes make är muslim, men vi bad för henne och ber att Gud ska lösa hennes situation. (Be gärna med oss!) Efter vi pratat med olika människor så hade vi lite lekar med barnen och hade en kortare Gudstjänst. På vägen hem så fick vi vara med om äventyr. Emmys mobil blev stulen och efter att ha i panik letat i hela väskan så bad vi en bön för att den skulle komma tillbaka, och gissa vad? Mobilen kom tillbaka och blev återlämnad trots stölden! Helt fantastiskt bönesvar! På kvällen hemma så åt vi Tacos för att fira att det var fredag!

På lördags morgonen var det en hel del regn, men vi tog oss till bussen trots det och vi åkte till Manzese för att åka på hembesök. Vi besökte en kvinna som var näst intill blind, men som var så härlig och verkligen brann för Jesus! Helt underbart att se! Vi delade ett Guds ord för henne och sjöng med henne. Väl efter hembesöket så åkte vi till Mlimani City för att få njuta av god mat (Pizza). Som vi längtat efter hehe. Vi handlade lite saker som vi ville ha, Erica och Isak köpte bland annat en liten fickbibel på engelska. Sedan njöt vi av att få vara i stan lite såklart.

På Söndagen så var vi på Gudstjänst där Erica höll en kort predikan. Grymt gjort av henne! Gudstjänsten var väldigt välsignad och resten av dagen gick ut på lite skolarbete och något väldigt viktigt… VILA!

Hur mår vi?
Vi känner oss lite trötta efter en intensiv och händelserik vecka men generellt bra och känner oss väldigt välsignade av att ha fått besök av team Handeni. Samt välsignade av alla bönesvar vi fått den senaste tiden och känner hur Gud verkligen är med oss genom alla med- och motgångar .

Så vi vill från Msumi be om Guds välsignelse till alla som läser denna bloggen och hoppas att ni har det fantastiskt där ni befinner er!

Bättre sent än aldrig, en dag senare… Afrika-tid helt enkelt.

I måndags hade vi tvättdag, vilket här betyder att hela dagen går ut på att tvätta. När vi var klara, många timmar senare gick vi hem, bakade två helt fantastiskt goda sockerkakor. Ni skulle sätt va vi vispade, men fluffig smet kan jag lova att det blev.

På tisdagen hade vi kiswahili lektion hemma hos Joyce, vi gick igenom alla rum i huset och vad i princip allt heter. Mycket nya ord men roligt att få lära sig det vi har runt omkring oss dagligen. Efter det tog vi bussen in till Mbezi, hade lektion med Jan-Åke om likheter och skillnader på Afrika och Sydamerika. Intressant och lärorikt!!

I onsdags så var vi hemma hos Joyce på skolan och undervisade barnen och lekte med barnen. Det var superroligt!! Det regnade också och det blev så halt att vi nästan inte kom upp för backen till huset. Väl hemma såg vi en väldigt vacker gul fågel som knackade på fönstret, alltid kul med spontana besök. På kvällen besökte vi en av lärarna på skolan och blev bjudna på mat, det var super trevligt och vi avslutade kvällen med att spela UNO tillsammans.

På torsdagen så var vi också på skolan och vi lärde barnen svenska låtar och även lite lekar som var väldigt uppskattat och barnen skrattade mycket. Vi hade en väldigt lärorik bibellektion med Joyce där vi pratade om relationen med Gud och hur viktig den är. På kvällen så firade vi 3 veckor i Tanzania med lite tacos och hemmagjorda chips med guacamole, sååå gott!

Fredagen började med att åka till Kibamba där vi hade evangelisation och även uppmuntran till församlingsmedlemmar. Under evangelisationen var det en ung kvinna som ville ta emot Jesus vilket var väldigt roligt! Sedan hade vi även lite lekar med barnen i Kyrkan.

Under lördagen åkte vi till Manzese där vi fick besöka sjuka en sjuk kvinna i församlingen. Vi fick be för henne och dela bibelord. Sen åkte vi hem till Msumi och åt mat inne i byn för att sedan ha en sjuk kväll (tolka det som ni vill).

På söndagen blev det kyrka för Isak och Emmy medan Victoria hade feber (snyft). Det är inte lätt att vara het… På kvällen besökte Isak och Emmy två av lärarna som jobbar på skolan där de bjöds på massor av mat och hade en trevlig och rolig kväll. Där efter var de så mätta att de fick rulla hem.

Hejsan allihopa! Hoppas att ni mår strålande, precis som vårt väder har varit denna veckan!

Den här veckan har vi äntligen börjat följa schemat, vilket gått ut på mycket bussåkande
till olika praktikplatser. Men vi uppskattar alla nya vänner vi får på bussarna eftersom att
de alla är så bussiga (haha).
Veckan har gått ut på att vara med på lektioner på Joyce skola här i Msumi. Vi lekte med
barnen, hjälpt dem att skriva bokstäver och barnen uppskattar verkligen vår närvaro minst
lika mycket som vi. Vi har även varit i Kibamba för att gå runt och evangelisera för församlingsmedlemmar,
ge dem ett uppskattande ord och be med och för dem. Efteråt var vi även på ett möte där, efter
att ha lekt med barnen så klart.
I lördags så var vi i Manzese för att besöka och be för en sjuk kvinna. Efter det så gick vi till mama Joyce
för att studera och riva kokosnötterna som vi köpte innan. Det slutade upp i lek med barnen som bor
där, vi visade dom bottle-flip och allt slutade i ett kittelkrig.
Vi besökte kyrkan i Manzese på söndagsgudstjänsten och det var ett bra möte där Gud gjorde mycket.
När mötet var avslutat besökte vi ett barnhem för att uppmuntra, leka och ge dom gåvor i form av mat.
Med andra ord har det varit en väldigt bra vecka som varit händelserik och lärande!
Guds välsignelse.

Hur mår vi?

Vi mår bra. Alla är friska förutom dom svenska förkylningarna som hänger kvar.
Vi är trötta efter långa dagar men glada och taggade på en ny vecka (woop woop).

Tack o hej leverpastej på dig tjohej!
Mungu awabariki!

Första veckan i Msumi,Tanzani

På flygplatsen
Bwana Yesu asifiwe! (Prisa Herren Jesus)
Efter springande på flygplatsen i Amsterdam och några få timmars sömn kom vi änligen fram till Tanzania. Som vi längtat!
På flygplatsen i Dar es Salaam möttes vi av Julia, David och Pastor Mathew och vi fick säga farväl till Handeni-teamet och David för att fortsätta till vår
by Msumi. Vägen till Msumi var en bumpy ride och det är imponerade att bilarna kan åka där.

IntrodagarnaVi hade några spännande möten med olika människor. Vi träffade vår mycket gästvänlga granne Mama Davis som bjöd oss på jättegod mat när vi kom!
Vi träffade även Joyce, en fantastisk kvinna (som dessutom är vår koordinator) som driver en skola på sin tomt där vi ska ha praktik.
Vi kommer hjälpa hennes skola och dessutom ha swahili och bibelstudier med henne.
Vi har åkt en hel del buss och det tar en del tid att ta sig runt till dom olika praktikplatserna.
En av praktikplatserna är i Kibamba där vi ska evanglisera genom hembesök. Vi hälsade även på en skola i Kibamba
där vi ska ha praktik. På praktiken kommer vi bland annat hålla i en andakt och någon typ av aktivitet.
På lördagen så besökte vi Manseze. Där kommer vi besöka församlingsmedlemar som inte kan ta sig till kyrkan, be för dom och dela ett bibelord.
Söndagen började med en gudstjänst i kyrkan där två av oss (Emmy och Victoria) blev välkommnade in i församlingen och fick presentera oss på swahili medan den
tredje låg hemma i feber (Isak).

Hur mår vi?Det har varit roliga, spännande, händelserika och lärorika första dagar. Alla tre har testat på lite olika sjukdomar men med Guds välsignelse är vi nu friska.
Vi ser fram emot vad Gud har planerat här näst för oss! Vi börjar känna oss hemma här i Msumi och räknar nu detta som vårt hem!

Mungu awabariki! (Gud välsigne er)

Kramar från Emmy, Victoria och Isak till er alla!